skip to Main Content

underground

Duik eens wat dieper in de onderwereld! Daarmee bedoel ik niet de wereld van schimmige praktijken. Ik bedoel de wondere wereld direct onder je voeten. De wereld van microben, springstaartjes, mollen en regenwormen. het begint met kijken Bij mij begon het met nieuwsgierigheid naar de wereld van ‘Molletje’ uit de bekende Tsjechische animatiefilms. Zo ontstaat…

hoe wilder hoe beter

Enigszins verwilderd en met een hoofd tollend van de groene inzichten koersen we weer richting Hoek van Holland. De hooggespannen verwachtingen zijn ruimschoots ingelost. De kans om Dan Pearson in levende lijve te zien spreken, een tuinfeest met stemmig avondlicht in the Gardens van Beth Chatto en allicht nog ergens zwemmen in Engelse wateren. het…

kijk, een eik

Weinig bomen zijn zo beroemd, mythisch en alom vertegenwoordigd als de eik. Ik moet eerlijk bekennen, daarom nam ik deze boom eigenlijk altijd gewoon voor lief. Soms is er een ‘lockdownwandeling’ nodig om kwartjes te laten vallen. indruk Stiekem blijk ook ik al jaren stevig onder de indruk van deze ‘gewone’ boom. De hoeveelheid uitzinnige…

what’s the buzzz?

Wat weet ik – ondanks de lessen van Isabella Rosselini en Maja de Bij – werkelijk van bijen? Als ik eerlijk ben bar weinig. Laten we zeggen ‘de bij horen zoemen, maar niet weten of het een zweefvlieg of een hommel is…’ Welke rol spelen deze beestjes nu precies in ons dagelijks bestaan? tegenvallende aubergineoogst…

wakker worden! het is lente..

Het is een kwestie van dwars door de hagelbuien heenkijken. De vogels fluiten alsof hun leven ervan afhangt. De eerste hommels melden zich. Het voorjaarsontwaken is overal. onmisbaar zilvergroen Het groen dat dezer dagen tevoorschijn piept is subtiel en veelbelovend. Maar je moet goed kijken, desnoods op je buik gaan liggen. Neem het blad van…

rabarberjam uit moeders kookboek

Dit recept kreeg ik ooit van mijn moeder. Zij is de ongekroonde koningin van de chutneys en jammen. Het leek nog even onvindbaar omdat ze onlangs de keukenkast heeft opgeruimd. Het risico van opruimen is dat je een geordende chaos verandert in een onnavolgbaar systeem. Waar is in vredesnaam dat kookboek gebleven? Gelukkig wist ze…

in het bos zijn de wilde dieren

Opeens zijn ze er. Kijkt die ene nou naar mij? Ik houd mijn adem in. We staan met onze neuzen tegen het raam geplakt. Ze zijn zich kennelijk niet bewust van onze aanwezigheid. Ze worden in beslag genomen door potentieel eetbaar groen. De reeën staan scherp afgetekend tegen de sneeuw. Ze eten gras en blaadjes…

riet blues

Zelf had ik al afscheid genomen van het ijs. Schaatsdag 4 in mijn hometown Haarlem was een toegift, zeker met dooi op komst. We gleden over de gigantische zwarte spiegel van het Spaarne, moeitelozer ijs hadden we nog niet beleefd. Toch oogden mijn schaatsmaatjes wat beteuterd. Het hoge woord kwam eruit, ze misten de natuur…

bekentenissen van een moestuinier

Dat een moestuin zoveel kon opleveren had ik nooit kunnen vermoeden. En dan heb ik het nog niet eens over de opbrengst. moestuinfantasieën Sommige mensen dromen over chocolademousse en onbereikbare geliefden, maar ik droom van groente uit eigen potager. Ik fantaseerde al over huisgemaakte rabarberconfiture en soep van savooiekool, toen het stukje grond dat we…

Windgeniek

Stille storm We zouden bijna vergeten hoe Ciara, Dennis en Ellen ons eerder dit jaar om de oren vlogen, nu we ons in compleet ander zwaar weer bevinden. Ja, het was even doorbijten, bijna een maand lang iedere dag helse winden om ons hoofd. Maar van de stille virusstorm die nu al weken door ons…

Back To Top