skip to Main Content
Isabella Bumblebee
Isabella Bumblebee
Kogeldistel Vol Met Hommels
Hommel Op Bloeiende Artisjok
Aubergines
Bloeiende Aubergineplant
Moestuin
Bijtje Maja
Isabella BumblebeeKogeldistel Vol Met HommelsHommel Op Bloeiende ArtisjokAuberginesBloeiende AubergineplantMoestuinBijtje Maja

what’s the buzzz?

Wat weet ik – ondanks de lessen van Isabella Rosselini en Maja de Bij – werkelijk van bijen? Als ik eerlijk ben bar weinig. Laten we zeggen ‘de bij horen zoemen, maar niet weten of het een zweefvlieg of een hommel is…’ Welke rol spelen deze beestjes nu precies in ons dagelijks bestaan?

tegenvallende aubergineoogst

Na een overvloedig aubergine jaar in 2020, oogste ik dit jaar welgeteld nul aubergines. Zero, nada, niks geen glanzende, rijpe donkerpaarse vruchten. Ondanks mooie bloemen en veelbelovende planten. Waarschijnlijk had dit meerdere oorzaken: het was nogal nat geweest en niet warm genoeg. Hierdoor waren er ook minder bijen en hommels actief. Het zette me aan het denken. Een aubergine is een zogenaamde zelfbestuiver, maar over het algemeen kunnen de bijen en hommels door hun slemppartijen de oogstvreugde flink vergroten. Als ze nectar drinken blijft er stuifmeel aan hun pootjes en vacht kleven en dat verspreiden ze vervolgens. Daarom kun je ze ‘bestuivers’ noemen. Maar wat doet de honingbij en welke rol spelen de hommels? Kennelijk zijn er gedomesticeerde bijen en wilde bijen. Hoe functioneren deze hulptroepen? Ik dook in de boeken en het wereldwijde web.

een essentiële schakel in ons voedselsysteem

Het is nooit te laat om te leren, maar het wordt vooral tijd om consequenties te verbinden aan die kennis. Meer dan 70% van wat er dagelijks op ons bord ligt heeft bestuiving door insecten nodig. Om hun belangrijke werk te kunnen doen, hebben bestuivende insecten voldoende stuifmeel en nectar nodig. Helaas is de situatie verre van rooskleurig: grote delen van ons landschap bevatten vrijwel geen variatie aan voedsel voor insecten, en bepaalde pesticiden eisen hun tol. Tijd voor drastische veranderingen!

de experts en de wereldverbeteraars

Als je meer wilt weten over de exacte rol van bijen en hommels in ons bestaan kun je overwegen om eens een boek te lezen van Dave Goulson. Hij is hoogleraar biologie, gespecialiseerd in hommels en hij heeft fantastische boeken geschreven over de wereld van insecten en hun rol in ecosystemen. Dit thema raakt natuurlijk aan het belang van biodiversiteit. Je kunt hier je schouders over ophalen, maar je kunt ook in actie komen zoals de mensen van de Cruydt-hoeck (leverancier van wilde plantenzaden). Je zou ze idealistische realisten kunnen noemen. Niet alleen dromen van een betere wereld, maar ook daadwerkelijk aan de slag gaan. Dit geldt ook voor ‘The Pollinators’. Zij mobiliseren, activeren en organiseren. Alles met het doel om te zorgen voor een gezonde leefomgeving voor belangrijke bestuivers.

Als je zelf aan de slag gaat, kies dan voor wilde bloemen mengsels met inheemse plantenzaden. Als we verschil willen maken moeten we ons richten op de stand van de wilde bijen en niet uitsluitend de gedomesticeerde honingbij.

We kunnen hier nog uren over doorgaan. En dat zullen we ook, in toekomstige blogs…
voor nu kom je heel wat te weten via:

artikel in THE GUARDIAN over Dave Goulson

Dave Goulson legt uit wat we kunnen doen om het tij te keren

zelf bijen kijken?

Nederlands initiatief ter bevordering en bescherming van bestuivers

bijenmengsel van de Cruydthoeck

Isabella Rossellini over bumblebees

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top