skip to Main Content
Vintage Kookboek
Vintage Kookboek
Jampotten Steriliseren
Rabarber In April
Rabarber Met Poedersuiker
Vintage KookboekJampotten SteriliserenRabarber In AprilRabarber Met Poedersuiker

rabarberjam uit moeders kookboek

Dit recept kreeg ik ooit van mijn moeder. Zij is de ongekroonde koningin van de chutneys en jammen. Het leek nog even onvindbaar omdat ze onlangs de keukenkast heeft opgeruimd. Het risico van opruimen is dat je een geordende chaos verandert in een onnavolgbaar systeem. Waar is in vredesnaam dat kookboek gebleven? Gelukkig wist ze het uiteindelijk tevoorschijn te toveren.
Het originele recept staat in Moes & Jams van Jacqueline Weijman en Charles St. Peter, uitgegeven door Bert Bakker in 1977.

Rabarber-sinaasappeljam

klein kilootje rabarber
8 koppen suiker (zo’n 900 gram)
1 eetlepel vers geraspte sinaasappelschil
1 groot glas sinaasappelsap
goeie snuf nootmuskaat
een nog flinkere snuf piment*

*  Piment werd vroeger gebruikt om chocolade mee te kruiden. Het wordt ook wel Jamaicaanse peper genoemd. Het geeft deze jam een extra dimensie.

Was de rabarber en snijd hem in kleine stukjes van 2 à 3 cm.
Schil de rabarber alleen als de schil niet zacht is.
Doe de stukjes in een grote pan, voeg de suiker toe, sluit de pan en laat een nacht staan. Voeg de volgende morgen sinaasappelschil, -sap, nootmuskaat en piment toe.

Breng het mengsel onder af en toe roeren aan de kook. Laat het 35 minuten koken. Schep het schuim zonodig weg met een metalen lepel. Doe de jam in hete gesteriliseerde potten en sluit deze onmiddellijk. Zet ze daarna even onderste boven. Deze hoeveelheid is voldoende voor ongeveer vijf potjes van een kwart liter. Het kan in echte weck-potten, maar de bekende bonne maman jampotjes met hun rood-wit geblokte deksels zijn ook heel geschikt voor dit doel. Lees desnoods nog even de instructies zoals ze worden geboden in het vintage kookboek (zie foto’s). Dit mengsel is niet alleen lekker op brood, maar ook heerlijk bij pap, kwark of muesli.

Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van geleisuiker of een biovegan geleermiddel. Dan volg je min of meer de aanwijzigingen op het pak. Ik vind zelf het nachtje inweken uit dit klassieke recept goed werken. Als je de smaak te pakken hebt en genoeg rabarber, kun je natuurlijk ook de dubbele hoeveelheid maken.

Plezier ermee!

herkomst van piment

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top