skip to Main Content
Beverlandschap UrquhartHunt ChelseaFlowerShow 2022
Beverlandschap UrquhartHunt ChelseaFlowerShow 2022
Symposium Rewilding The Mind 2022
Beth Chatto Gravel Garden Symposium Rewilding The Mind 2022
Behoorlijk Hittebestendig, Drought Resistant Gravel Garden
Doorwaadbare Plek In De Rivier, Hay Wain Painting John Constable
Flatford Mill Constablecountry
Bootje Varen In Constable Country
Greenroofshelter
Bos&bongers, Blogging Aan Boord Van De Stenaline
Beverlandschap UrquhartHunt ChelseaFlowerShow 2022Symposium Rewilding The Mind 2022Beth Chatto Gravel Garden Symposium Rewilding The Mind 2022Behoorlijk Hittebestendig, Drought Resistant Gravel GardenDoorwaadbare Plek In De Rivier, Hay Wain Painting John ConstableFlatford Mill ConstablecountryBootje Varen In Constable CountryGreenroofshelterBos&bongers, Blogging Aan Boord Van De Stenaline

hoe wilder hoe beter

Enigszins verwilderd en met een hoofd tollend van de groene inzichten koersen we weer richting Hoek van Holland. De hooggespannen verwachtingen zijn ruimschoots ingelost. De kans om Dan Pearson in levende lijve te zien spreken, een tuinfeest met stemmig avondlicht in the Gardens van Beth Chatto en allicht nog ergens zwemmen in Engelse wateren.

het summum van ‘Englishness’

Het is allemaal gelukt. We hebben zelfs gezwommen in the River Stour, ooit vereeuwigd door John Constable in het bekende schilderij van de Hay Wain. We zwommen iets verderop, net niet daar waar de hooiwagen op een doorwaadbare plek de rivier oversteekt. Het was nogal een uitdaging om de diverse kano’s en peddelplanken te ontwijken. Kennelijk een geliefd weekend uitje: ‘exploring Constable Country in Suffolk’.

rewilding the mind, over ecologisch en duurzaam ontwerpen

Ons werkelijke doel was een conferentie over de ecologische dimensie van groenontwerp. Het werd tijd om weer inspiratie op te doen in Engeland. Dit keer niet door tuinbezoek, maar middels een symposium in Colchester, met de gevleugelde titel <<rewilding the mind>>, georganiseerd door de Beth Chatto Education Trust.

Wat is toekomstbestendig groen?

Dankzij een indrukwekkende line-up van sprekers werden in twee dagen alle denkbare thema’s op het gebied van ecologisch en toekomstbestendig groenontwerp aangeraakt. Dan Pearson sprak inleidende woorden, welbespraakt en weloverwogen. Tom Muller en Giacomo Guzzon pleiten voor robuust groen in grote steden als Amsterdam en London. Hoe zorg je ervoor dat het openbaar groen is opgewassen tegen zowel droogte als wateroverlast? Ten tonele verscheen de in een eerdere blog genoemde bijenprofessor Dr. Dave Goulson. Tuinontwerper Sarah Price vertelt over ‘rewildingsmogelijkheden’ aan de hand van publieke ontwerpen en experimenten in haar eigen tuin in de Black Mountains in Wales. Dr. Mike Edwards benadrukt de noodzaak van biodiversiteit middels soundscapes, gebaseerd op geluiden uit de natuur die we dreigen te verliezen. En Fergus Garrett, de ‘Head Gardener’ van Great Dixter verbluft iedereen door te vertellen dat de siertuin van het landgoed de grootste ecologische waarde blijkt te hebben.

“We are all part of an ecosystem”

Een van de belangrijke conclusies is dat de mens zich weer deel moet gaan voelen van de natuur. “We are all part of an ecosystem”. En vanuit die gedachte kunnen we onze leefomgeving inrichten op een manier die geschikt is voor alles wat leeft. Wat we nodig hebben zijn ‘habitats for humans and more-than-humans’. Iedere achtertuin, ieder ecoviaduct en ieder tot natuurgebied omgeturnd industrieel terrein kan hier aan bijdragen. John Little laat zien wat je in dit soort ‘nieuwe’ landschappen kunt bereiken. En alles valt of staat bij de betrokkenheid van het publiek. Iedereen moet overtuigd raken van het cruciale belang van biodiversiteit.

bevers in de hoofdrol

Veelzeggend was spreker Adam Hunt. Met zijn ontwerpburo heeft hij op de laatste Chelsea Flowershow een gouden medaille weten te veroveren met een tuin in de vorm van een kleinschalige beverhabitat, inclusief kabbelend water met beverburcht en beverdam. Dit bracht de Engelse gemoederen flink in beroering. Het was vooral een statement om aandacht te vragen voor meer natuurlijkheid en terughoudendheid in tuin- en landschapsinrichting. Je moet als ontwerper niet alles willen controleren. In deze Chelsea ‘tuin’ staan uitsluitend inheemse bomen en planten: meidoorn en kraakwilg, fluitekruid en digitalis. Zo’n beplanting heeft een intrinsieke schoonheid én is gunstig voor de biodiversiteit.

werk aan de winkel

Zo leer je op conferenties vaak wat je eigenlijk al wist, en wordt het nog eens vanuit alle denkbare invalshoeken belicht. Je raakt er extra van doordrongen. En dat besef wil je dan van de daken schreeuwen. Dat doen wij hier bij deze. <<Let’s rewild!>>

meer info via:

over het symposium ‘Rewilding the mind’

exploring Flatford and Constable Country

hoe kom je tot een ‘beverlandschap’ als inzending voor de Chelsea Flower Show

‘rewilding tuin’ met inheemse planten goed voor een gouden medaille

over louis le roy, pionier op het gebied van het ‘wilde tuinieren’

geschikte inheemse planten voor je tuin

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top