underground
Duik eens wat dieper in de onderwereld! Daarmee bedoel ik niet de wereld van schimmige praktijken. Ik bedoel de wondere wereld direct onder je voeten. De wereld van microben, springstaartjes, mollen en regenwormen.
het begint met kijken
Bij mij begon het met nieuwsgierigheid naar de wereld van ‘Molletje’ uit de bekende Tsjechische animatiefilms. Zo ontstaat een fascinatie voor wat er zoal leeft en beweegt onder de grond. Mijn oude buurjongen Gertjan gaat nog een stapje verder. Hij bestudeert in zijn wilde achtertuin in Bodegraven relatief onbekende beestjes zoals springstaartjes en weinigpoten. Zijn grootste wapenfeit is een waarneming van de schildweinigpoot, tot voor kort onbekend in Nederland. Voor verdere details over deze primeur en opnames van de acrobatische springstaartjes verwijs ik graag naar onderstaande links.
spot de ‘Tiny Ten’
“Vergeet de ‘Big Five! Duik in de wereld van de Tiny Ten!” Waarom zou je naar een ver oord vliegen om wilde dieren te spotten, terwijl er onder je voeten zo veel valt te ontdekken? Op safari in eigen tuin. Je kunt je nu al opgeven voor de ‘Bodemdierendagen’, georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Het thema is dit jaar Maak kennis met je onderburen.
de tijd is rijp
De huidige tijd schreeuwt om aandacht voor het bodemleven. Terecht, want een kwart van de biodiversiteit op aarde leeft onder de grond. Het bodemleven staat onder druk door fysieke verstoring en door achteruitgang van het milieu. Het samenwerkingsverband ‘Onder het maaiveld’ vraagt aandacht voor deze materie. De Film Onder het Maaiveld over de ongeziene wereld onder onze voeten is vanaf 2 maart 2023 te zien in Nederlandse bioscopen en filmtheaters.
Dankzij Romke van de Kaa – schrijver van het boek ‘De onderwereld van de tuin’ – weet ik dat er in één gram grond één miljoen soorten bacteriën leven. Hij benadrukt dat in een ecosysteem alles draait om samenhang. Je moet de bodem koesteren met al zijn bacteriën, schimmels en microben. Het principe is simpel. Haal je er iets af, dan moet er ook weer iets in. Maak een composthoop en doe aan mulching. Hiermee blijft het waardevolle organische materiaal in de tuin. Romke van de Kaa vertelt niet alleen hoe Darwin regenwormen bestudeerde, maar ook hoe een wormentoren werkt. Verder komt het NO-DIG principe van Charles Dowding aan bod, en dat je truffels in eigen tuin kunt kweken. Eén ding is zeker: mollen en regenwormen zijn nijvere onderburen.
meer weten?
De Onderwereld van de tuin, van microbe tot mol, door Romke van de Kaa
The Little Mole and the TV (1970) Animation by Zdeněk Miler
waarom het zinloos is om molletjes te bestrijden….
film ‘onder het maaiveld’, door EMS FILMS, de makers van De Wilde Stad en De Nieuwe Wildernis
eerste vondsten van de schildweinigpoot in Nederland
dag Jan, wat leuk dat jullie geïnspireerd werden door de film!
groet, Inge
Dag Inge,
Het is volkomen juist wat je in je blog schrijft. Naar aanleiding hiervan ben ik samen met je lieve moeder op 7 maart j.l. naar de film “Onder het maaiveld” geweest. Volgens het oude Chinese spreekwoord “één beeld zegt meer dan duizend woorden” gaat er een wereld voor je open. Dan zie je met eigen ogen wat biodiversiteit in de praktijk betekend. Het zijn weliswaar kleine projecten, maar een aanzet tot een veel betere bodembewerking voor de toekomst.
Super leuk en interessant dank je!