skip to Main Content

Windgeniek

Stille storm

We zouden bijna vergeten hoe Ciara, Dennis en Ellen ons eerder dit jaar om de oren vlogen, nu we ons in compleet ander zwaar weer bevinden. Ja, het was even doorbijten, bijna een maand lang iedere dag helse winden om ons hoofd. Maar van de stille virusstorm die nu al weken door ons leven raast hadden we ons geen voorstelling kunnen maken.

Adempauze

Ondertussen zorgt onze ‘mensencrisis’ juist voor een adempauze in de ‘natuur’. Uitzonderlijk schone lucht en rust, althans, daar waar gebieden niet vertrappeld worden door mensen die even naar adem komen happen. Stralend lenteweer en even geen stormen, pffff. Ook voor ons is er nu meer ruimte voor bezinning en beschouwing. De tuin en het openbaar groen zijn belangrijker dan ooit nu we aan huis gekluisterd zijn. Een geluk bij een ongeluk, meer aandacht voor groen in onze woonomgeving!

Meebewegen

Zo kun je ook eens kijken naar hoe de wind eigenlijk waait door de tuin. Hoe doorstaat het groen een storm? Welke planten bezweken en wie bewogen soepel met alle winden mee? Want virus of geen virus, wind en storm komen en gaan. Sterker nog, door klimaatverandering zal het in heftigheid alleen nog maar toenemen.
Door een milde en natte winter lijkt de droogteschade uit 2018 en 2019 gedeeltelijk hersteld. In een aantal beken en sprengen staat zelfs weer water, mede dankzij aanpassingen in de waterhuishouding.
Op extreem natte plekken zijn sommige bomen en planten juist omgewaaid omdat niet alle wortels hier tegen bestand zijn. En inmiddels is het alweer weken droog… Een wankel evenwicht waar we met het steeds extremere weer aan zullen moeten wennen. Aanpassen geblazen dus. Wij veren graag mee met de omstandigheden en daarom hier een aantal planten die voor ons schitteren in de wind.

Windgeniek groen

bomen en planten om even bij stil te staan als het waait

Siergrassen zijn bij uitstek geschikt voor een ultieme windervaring. Deinend op de wind als golven in zee. Fiere vaste planten ertussen versterken het wuivende effect. Voor het Wilhelminaplein in Wassenaar heb ik veel siergrassen gebruikt: Stipa tenuissima, Melica ciliata, Molinia caerulea ‘Heidebraut’, Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’, Sesleria autumnalis, Cortaderia selloana (videofragment 1)
De harige Stipa barbata’s in de gravel garden van Beth Chatto (4) maken er helemaal een intrigerend windballet van. De fonteinen op de achtergrond zijn Stipa gigantea.
Ook kunnen de sliertige twijgen van de treurwilg, Salix sepulcralis ‘Chrysocoma’ of ‘Tristis’  je trakteren op een sierlijke winddans (2).
En dan natuurlijk de klassieker: bloesemregens van de kersenboom (3), deze lente wereldwijd vooral online te zien. Gegarandeerd windgeniek, op het juiste moment.
De landschapsinstallatie ‘Windwerk’ op het strand van Terschelling (5) gaat vooral over de vorming van nieuw duinlandschap onder invloed van de wind. In een patroon geïnspireerd op tekeningen van M.C Escher.
‘Trillen als een espenblad’ slaat op de ratelpopulier, Populus tremula, trilpopulier of esp. Deze boom heeft lange zijdelings afgeplatte bladstelen waardoor de blaadjes bij het minste of geringste ratelen in de wind. Voor de liefhebber een rustgevend geluid.

kijktip

Hoewel wind hier niet de hoofdrol speelt blijft de documentaire ‘Leaning into the wind’ (2017) een echte aanrader voor thuisblijvers. Laat je meevoeren in de wonderschone magische wereld van de schotse landschapskunstenaar Andy Goldsworthy.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Dank! Wat heerlijk om in de omgeving van Nijmegen in park Brakkenstein van de Botanische tuin te kunnen genieten. Daar zullen de razende reporters van bos&bongers ook eens op verkenning uit gaan.

  2. Wat een leuke blog. Ik, als geboren Haarlemse fietste lang geleden op weg naar mijn gymnasium altijd door de Haarlemmer Hout. Nu wandelen we dagelijks in de Botanische tuin, hier vlakbij in Nijmegen. Een paar dagen geleden nam ik met plantnet een foto van prachtige gele bloemen. Het zouden dotterbloemen zijn, kon het eerst niet geloven want ik meende ten onrechte dat dotterbloemen niet zo hoog worden. Al met al veel dank voor deze leuke blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top