skip to Main Content
Moestuin In Brabant
Moestuin In Brabant
Groene Kool
Kolibrievlinder / 'onrust'
Rups Koninginnepage
Vers Geoogste Savooiekool En Courgettebloemen
Soep Van Savooiekool
Moestuin In BrabantGroene KoolKolibrievlinder / 'onrust'Rups KoninginnepageVers Geoogste Savooiekool En CourgettebloemenSoep Van Savooiekool

bekentenissen van een moestuinier

Dat een moestuin zoveel kon opleveren had ik nooit kunnen vermoeden. En dan heb ik het nog niet eens over de opbrengst.

moestuinfantasieën

Sommige mensen dromen over chocolademousse en onbereikbare geliefden, maar ik droom van groente uit eigen potager. Ik fantaseerde al over huisgemaakte rabarberconfiture en soep van savooiekool, toen het stukje grond dat we gingen ontginnen nog maar net was afgeplagd.
De moestuin overtreft al mijn verwachtingen. Er zijn geen noemenswaardige tegenvallers zoals vraat of ziektes, maar vooral onverwachte bezoekers. Het is iedere inspanning waard. Een seizoen lang moestuinieren betekent meer dan de eetbare opbrengst. Het overstijgt het verzorgen en oogsten van aalbessen, aubergines en artisjokken. Je betreedt een nieuw universum.

planten weten wat ze willen

Als je net begint, denk je dat het een kwestie is van plannen. Wat laat je groeien in welk vak? Hoe dicht op elkaar zaai ik de pastinaken? Wanneer geef ik water? Maar wees niet verbaasd als er spontaan een flinke amarant begint te groeien op de plek waar een zieltogend kardoenplantje het heeft begeven. Misschien een cadeautje van de composthoop of van een vogel. Verwelkom een bescheiden tomatenplant die verschijnt tussen het wilde bloemenmengsel. Voor je het weet zijn de takken zwaar van de trossen groene tomaten. Of ze ooit nog rood worden is een tweede. Langzaam leer je open te staan voor het onverwachte.

onderdak voor iedereen

Mijn moestuin biedt sinds het prille begin verschillende vormen van onderdak. Op dag twee heeft een knappe graver een opening ontdekt tussen de stenen rollaag en het ondergrondse gaas. Vanaf nu zal ik mijn regenwormen met molletje moeten delen. Dus moet ik op eigen kracht mijn grond verbeteren. Gelukkig krijg ik kort daarna van een vriendin twee flessen wormenpis, vers getapt uit haar wormentoren. Zo komen mijn planten toch aan hun trekken.

Ik had nooit gedacht dat ik in vervoering zou kunnen raken door groene kool. Nietsvermoedend koop ik bij een lokale kwekerij drie plantjes die gestaag uitgroeien tot kolen van formaat. En ik sta niet alleen in mijn liefde voor savooiekool. Temidden van de kool woont een kikker. De koolbladeren bieden waarschijnlijk koelte en beschutting. Regelmatig springen kikkers in verschillende kleuren en formaten tevoorschijn wanneer ik langs de bedden loop. Ik weet inmiddels dat je niet te lang moet wachten met oogsten. Dan doen de rupsen zich te goed aan de complete kool. Maar de rups van de koninginnepage mag best wat knabbelen aan het loof van de wilde venkel. In een moestuin heb je altijd gezelschap.

verrast door de ‘onrust’

En dan ontwaar ik op een dag de ‘onrust’. Deze beweeglijke vlinder kom je niet vaak tegen en lijkt meer op een piepklein vogeltje dan op een vlinder. Razendsnel danst hij van bloem naar bloem. Nu weet ik waarom ik dropplant Agastache in mijn tuin heb. Als attractie voor de kolibrievlinder, in de ware zin van het woord. Met zijn lange roltong slurpt hij nectar uit de bloemen. Hij kan er geen genoeg van krijgen. Ik draai rondjes om de geurende dropplant om het goed te kunnen zien. Mijn dag kan niet meer stuk.

meer informatie
wat kun je zoal met amarant en wat is het?
ga zelf aan de slag met een wormentoren
wat is savooiekool?
probeer nog eens onze courgette recepten
hoe zit het ook alweer met vlinders in de tuin?

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Als ik lekkere courgette soep wil maken, wie heeft er dan de meest mooie courgette voor mij, dat is Inge, van een dropplant had ik nog nooit gehoord maar nu mocht ik er aan ruiken.
    En dan de kolibrie vlinder,…. die zagen we met eigen ogen in de moestuin.
    Steeds is er iets nieuws te ontdekken. Nee, van de aubergine die ze me gaf kan ik beter geen soep maken maar wel ratatouille.
    Al met al wat een leuke blog.
    Liedeke Croockewit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top