skip to Main Content
Helleborus Orientalis
Helleborus Orientalis
Wildemanskruid Met Sneeuw
Bloeiende Pyrus Salicifolia
Zeekool
Vrouwenmantel
Zich Ontvouwende Rabarberbloem
Rabarber Oogsten In April
Ontluikende Lijsterbes
Perzische Keizerskroon
Helleborus OrientalisWildemanskruid Met SneeuwBloeiende Pyrus SalicifoliaZeekoolVrouwenmantelZich Ontvouwende RabarberbloemRabarber Oogsten In AprilOntluikende LijsterbesPerzische Keizerskroon

wakker worden! het is lente..

Het is een kwestie van dwars door de hagelbuien heenkijken. De vogels fluiten alsof hun leven ervan afhangt. De eerste hommels melden zich. Het voorjaarsontwaken is overal.

onmisbaar zilvergroen

Het groen dat dezer dagen tevoorschijn piept is subtiel en veelbelovend. Maar je moet goed kijken, desnoods op je buik gaan liggen.
Neem het blad van de Perzische keizerskroon. Het zilvergroene blad biedt een indrukwekkend schouwspel zelfs zonder enige vorm van bloei. Nu je eenmaal door je knieën bent gegaan, kun je meteen ook het harige wildemanskruid, Pulsatilla vulgaris bewonderen. Het komt nog maar net tevoorschijn. Aanschouw het ontluikende lijsterbesgroen! Dit is spektakel op microniveau. De net uitlopende sierpeer, Pyrus salicifolia ‘Pendula’ valt ook in de categorie ‘onmisbaar zilvergroen’. Vrouwenmantel, Alchemilla mollis – met dauwdruppels – mag sowieso niet onvermeld blijven.

natuurlijk antivries

De Helleborus steelt de show in het vroege voorjaar. Dapper houdt zij zich staande in alle denkbare sneeuw- en hagelbuien. Veel vaste planten hebben vernuftige methodes om koude te doorstaan. Deels door ondergronds te gaan, maar ook door suikers aan te maken die beschermen tegen lage temperaturen. Gelukkig maar, vooral voor de zorgvuldig opgekweekte planten van de siererwt, de Lathyrus odoratus. Sinds vorige week zijn ze naar buiten verhuisd. Ik weet dat het kan, maar toch is het spannend met zulke winterse intermezzo’s.

pril geluk in de moestuin

In de moestuin roert zich de bronskleurige venkel. De zeekool met haar vlezige bladeren heeft iets van een buitenaards wezen dat zich door de aardkorst omhoog wringt. En wat een feest dat de artisjokken de winter hebben overleefd. De rabarber spant uiteindelijk de kroon. Die laat zien wie er rond deze tijd van het jaar de dienst uitmaakt.  Het zal niet lang duren voordat hier geoogst kan worden. Daarom een recept voor rabarberjam met sinaasappel en nootmuskaat, uit grootmoeders kookboek. Wij blijven nog even binnen vandaag.

Probeer het zelf!
klassieke rabarberjam

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top