skip to Main Content
Dungeness Kiezelwoestijn
Dungeness Kiezelwoestijn
Dungeness Slangenkruid En Zeekool
Prospect Cottage Dungeness
Prospect Cottage Garden Dungeness
Great Dixter Ammi Majus
Great Dixter
Sissinghurst Vanaf Toren
Sissinghurst White Garden
Beth Chatto Gravel Garden
Dungeness KiezelwoestijnDungeness Slangenkruid En ZeekoolProspect Cottage DungenessProspect Cottage Garden DungenessGreat Dixter Ammi MajusGreat DixterSissinghurst Vanaf TorenSissinghurst White GardenBeth Chatto Gravel Garden

Road trip Zuidoost-Engeland

Eind juni trokken bos&bongers er op uit om Zuidoost-Engeland te verkennen. De extreem warme en droge zomer van 2018 was al gaande, zelfs in dit natte land.

Woestijn

We cruisen door de tuin van Engeland, ook wel Kent genaamd, als eerste richting Dungeness. Dit kustplaatsje ligt in ‘Engeland’s enige woestijn’, een desolaat kiezellandschap zonder horizon. Onder de rook van een reusachtige kerncentrale ligt het er absurdistisch en on-Engels bij. Badend in prachtig licht treffen we vissershutjes, boten en allerlei halfvergane sporen van een vissersgemeenschap aan.
Op deze ruige plek weten alleen de dapperste planten zich te handhaven. De warme kiezels en de vochtige zilte ondergrond zijn voor deze planten de perfecte groeiplaats. Zo geven zeekool (Crambe maritima), slangenkruid (Echium vulgare), vingerhoedskruid (Digitalis purpurea), nachtsilene (Silene nutans) en gaspeldoorn (Ulex europaeusspontaan kleur aan dit barre kustlandschap. Paars en geel is hier een veel voorkomende en natuurlijke kleurcombinatie.

Prospect cottage garden

Deze unieke omstandigheden inspireerden filmmaker Derek Jarman (1942-1994) om een tuin te creëren die naadloos op de omgeving aansluit. Rond zijn zwarte vissershutje met gele kozijnen creëerde hij in 1989 de inmiddels beroemde Prospect Cottage Garden.
Evenals talloze eerdere bezoekers twijfelen ook wij over waar de tuin begint of eindigt.
Inmiddels al behoorlijk onder de indruk van de hele setting van Dungeness worden we nu echt een beetje stil van het effect van de tuin. De uitbundige kleuren temidden van het onherbergzame landschap geven de plek zowel ingetogenheid als magie. Een soort oase die zich toont alsof hij er altijd al is geweest.
De natuurlijk voorkomende kustplanten combineerde Jarman onder andere met spoorbloem (Centranthus ruber), slaapmutsje of goudpapaver (Eschscholzia californica), cipressenkruid (Santolina chamaecyparissus) en Helichrysum variëteiten. Over de juiste plant op de juiste plek gesproken.
Het gevoel dat een bezoek oplevert kun je alleen ervaren als je er geweest ben. Wij kunnen ons goed voorstellen dat deze tuin voor velen is verworden tot een bedevaartsoord.

Klassieke Engelse tuinen

Hoe groot kan het contrast zijn met de meer klassieke Engelse tuinen die we bezochten na Dungeness?
Toch hebben ook de tuinen van Great Dixter, Sissinghurst en Beth Chatto ons aangenaam verrast. Gewaagdheid met vanzelfsprekendheid was ook hier de magische combinatie. De roadtrip heeft ons bevestigd in wat we in zekere zin al wisten. De juiste standplaats als uitgangspunt biedt houvast én eindeloze inspiratie.

meer weten?

Boek Derek Jarman’s garden door Howard Sooly
Dungeness National Nature Reserve
Vis eten bij Snack Shack in Dungeness
Great Dixter house & gardens
Sissinghurst Castle Garden
Beth Chatto Gardens

Andere tuinen die we tijdens onze roadtrip bezochten: Sussex Prairie Garden en Great Comp Garden.

 

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Altijd weer goed om te horen. Je kunt nog uitvoeriger meegenieten door ook op de verschillende links onderaan de blog op de website te klikken.

  2. Wat is het toch altijd leuk om van jullie een blog te krijgen en wat zou ik graag naar het huisje met de gele kozijnen wandelen en genieten van de Prospect cottage garden.
    Maar op mijn oude dag wandel ik in gedachten met jullie mee en doe ik ideeën op voor planten in onze tuin.
    Een hartelijke groet en dank voor de inspiratie die jullie blog altijd geeft.

  3. Wat leuk Truus, dat je het ook zo ervaren hebt. We spraken verschillende Engelsen die er nog nooit van gehoord hadden. De initiatiefneemster van de Sussex Prairie Gardens vond het ronduit naargeestig, maar dat is waarschijnlijk nogal weersafhankelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top