skip to Main Content
Snoeischaar
Snoeischaar
Gebroken Plantschopje
Handzaag
Tuingereedschap
tuingereedschap uit: Stappen naar een ecologische tuin, aanleg en beheer
Veldschep Dumpstore
beplantingswerkzaamheden voor project van Bos, erf en landschap
Plantschopjes
plantschopjes uit de Great Dixter lijn van Sneeboer & Zn
Tuinman En Tuinschrijver Christopher Lloyd
Handgesmeed Tuingereedschap
Takkenschaar
Tuingereedschap Uit: Stappen Naar Een Ecologische Tuin, Aanleg En Beheer
tuingereedschap uit: Stappen naar een ecologische tuin, aanleg en beheer
Blad Harken
SnoeischaarGebroken PlantschopjeHandzaagTuingereedschapVeldschep DumpstorePlantschopjesTuinman En Tuinschrijver Christopher LloydHandgesmeed TuingereedschapTakkenschaarTuingereedschap Uit: Stappen Naar Een Ecologische Tuin, Aanleg En BeheerBlad Harken

over schoppen of batsen

De gedachte aan een leven zonder mijn ‘Okatsune’ is ondraaglijk. De zon komt niet op zonder mijn ‘bats’. En waar zou ik zijn zonder mijn ‘Silky’. Een bats is een schop. Welkom in de wondere wereld van het tuingerei.

goed gereedschap is het halve werk

Het klinkt misschien raar maar goed gereedschap voelt echt als een verlengstuk van je lichaam. Ook hierin moet ik mijn grote held Dan Pearson gelijk geven. “A good tool should feel like an extension of your body. It is never worth economising, as cheap tools break.”
Laatst leek het me een goed idee om een pluk siergrassen iets naar achteren te verplaatsen. Vol goede moed plaats ik mijn gloednieuwe plantschopje in de grond. Het was een typische impulsaankoop, zo goed geprijsd dat ik het niet kon weerstaan. Ik zet kracht en >>krak<< in één keer dwars doormidden. Daar sta je dan.

all-time favourites

Laat ik mijn favoriete gereedschap eens op een rijtje zetten. De één zweert bij zijn buxussnoeischaar en de ander bij zijn bladblazer. Hier volgt een overzicht van het gereedschap dat – wat mij betreft – onmisbaar is bij het onderhoud van een tuin.

1) snoeischaar
Ik had het al over mijn ‘Okatsune’. Dit is mijn dierbaarste bezit. Een handzaam en vlijmscherp snoeischaartje dat voelt alsof het speciaal voor mij vervaardigd is door een ambachtelijke smid. Het scheelt niet veel. Ze worden gesmeed uit hetzelfde staal waarmee van oudsher de traditionele Katana zwaarden worden gemaakt, van zingend flexibel staal. De handvaten zijn rood en wit. Dit staat in Japan voor geluk. Ik heb het altijd op zak, voor het subtiele snoeiwerk. Voor dikkere takken gebruik ik zo nodig een takkenschaar (met langere armen en een grotere bek).

2) spade
Op een goede tweede plaats staat mijn damesspade met steps. Dit klinkt wat nuffig, maar een spade met de juiste ergonomische verhoudingen maakt daadwerkelijk verschil. Dankzij het handige randje op het stalen blad trap je je schoenen niet kapot. Hier is over nagedacht.
Het hand-gesmede tuingereedschap van de firma Sneeboer & zn wordt wereldwijd gebruikt en geroemd. Ik was onlangs blij verrast dat in ‘gardening nation’ Engeland, in de tuinwinkel van Great Dixter een brede sortering van dit tuingereedschap van Hollandse bodem ligt uitgestald.

3) plantschopje
Dit brengt mij onmiddellijk bij nr. 3. Dit schopje is ooit speciaal ontwikkeld voor Christopher Lloyd, de drijvende kracht achter de tuinen van Great Dixter. Deze aimabele en gedreven tuinman en tuinschrijver wist als geen ander welk tuingereedschap onontbeerlijk is. Dit scherpe smalle schopje is multi-inzetbaar voor wieden en planten. Je wipt er hardnekkig onkruid mee uit de grond en je kunt er bollen mee poten. Wat wil je nog meer?

4) handzaag
Takken zagen! Een fluitje van een cent als je de gelukkige bezitter bent van een Silky Sübat. Het ding is vervaarlijk scherp, maar als je er zorgvuldig mee omgaat is het een wonder van vakmanschap. Dit zaagje is dusdanig gefabriceerd dat het vanzelf lijkt te zagen, als een mes door de boter.

5) bladhark
Last but not least: mijn bladhark van Spear & Jackson. Nooit vergeet ik het beeld van de doorleefde bladhark van Henk Gerritsen. Een periode werkte ik als vrijwilliger in de Priona Tuinen, het levenswerk van tuinpionier Henk Gerritsen en zijn partner Anton Schlepers. Sinds zijn dood leeft hij voort in zijn onnavolgbare tuinen. Niet alleen zijn plantvakken waren door hem bezield, maar ook zijn gereedschap. Hij had zijn bladhark gebruikt tot er niet veel meer restte dan stoppels aan de afzonderlijke kunststof tanden. Ik heb veel andere harken geprobeerd, maar deze steekt er met kop en schouders boven uit.

Op mijn wensenlijstje staat nog een smalle borderhark, om zo mooi tussen de planten door te kunnen harken. Die vraag ik voor Sinterklaas.

onderhoud

Ik sluit af met het belang van het verzorgen van je geliefde gereedschap. “Handle with care”, anders wordt het bot en roestig. Gereedschap altijd droog en schoon opbergen. Tuingereedschapswinkel De Wiltfang biedt workshops aan voor het onderhoud van gereedschap.

meer informatie
handgereedschap van Sneeboer en Zn
over de kunst van het smeden
Ooit gehoord van een ‘Lazy dog’? van dit gereedschap geloof je bijna niet dat het bestaat

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ja, wat zou ik zelfs op mijn oude dag veel moeten aanschaffrn. Dirk, die mij in de tuin helpt zegt soms : wat u daar heeft liggen in uw tuinmand, daar kan ik niet mee werken. Hij neemt dan zijn eigen spullen mee. Maar laat ik wel een goed snoeischaartje aanschaffen.
    Dank voor het als altijd zo leuke blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top