skip to Main Content
Cosmos-Chocolat
Cosmos-Chocolat
Ajuga'Choclate-Chips'
Chocolade-vingerhoedskruid
Heuchera Caramel
Sint, Foto Martijn Van Den Dobbelsteen
Eupatorium Rugosum 'Chocolate'
Pindakaasboom
Koekjesboom Cercidiphyllum
Peperboompje, Daphne Mezereum
Heuchera 'brownies'
Grootmoeders Oorbellen, Fazantenbes
Cosmos-ChocolatAjuga'Choclate-Chips'Chocolade-vingerhoedskruidHeuchera CaramelSint, Foto Martijn Van Den DobbelsteenEupatorium Rugosum 'Chocolate'PindakaasboomKoekjesboom CercidiphyllumPeperboompje, Daphne MezereumHeuchera 'brownies'Grootmoeders Oorbellen, Fazantenbes

de tuin van Sinterklaas

Rond deze tijd fantaseer ik graag over de tuin van Sinterklaas. Volgens een Sinterklaasliedje* staan er bloemen van marsepein en groeien de pepernoten aan een boom, maar daar geloof ik inmiddels niet meer in. In mijn beleving groeien er echte planten en bomen. Maar dan wel in overdaad. En met de geur van lekkernijen of met een smakelijke naam.

Zo brengt een koekjesboom, Cercidiphyllum japonicum, je al snel in 5 december sferen. Het hartvormig blad geurt in het najaar opvallend naar versgebakken koekjes. De roze bloeiende Pindakaasboom doet zijn naam eer aan wanneer je het blad kneust. En vroeg in het voorjaar zijn er ook roze bloemetjes te zien op het kale hout van het peperboompje, Daphne mezereum.

langs het tuinpad van Sinterklaas

Rond het vijvertje scharrelen marsepeinen kikkers tussen de Eupatorium rugosum ‘Chocolate’. Snoepmuizen verschuilen zich liever onder de bonte verzameling Heuchera’s met namen als ‘Caramel’, ‘Cherry Cola’, ’Brownies’ en ‘Plum Pudding’. En langs het tuinpad van Sinterklaas verspreidt de Cosmos ‘Chocolat’ een subtiel vleugje chocolade. Tussen de stapstenen groeit de bodembedekker Ajuga reptans ‘Chocolate Chip’. En als kers op de tuin zie je op de meest gekke plekken de ‘Papaver Orientale ‘Royal Chocolate Distinction’ groeien.
Maar dan zijn we er nog niet. Een brave tuin lijkt me niets voor onze kindervriend en zijn Pieten.
Als rariteit is een Albizia julibrissin ‘Summer Chocolate’ geplant. Deze roodbruine variant van het kruidje-roer-me-niet sluit haar geveerde blaadjes als ze worden aangeraakt. En de Pieten zullen toch ook wel eens aan grootmoeders oorbellen of caramelbes (Leycesteria formosa) willen trekken?

eetbaar

Vanuit het keukenraam kijkt de bakpiet uit over de eetbare planten in de tuin. Amandelbomen en suikerbieten voor de zoete lekkernijen, ananasmunt, sinaasappelmunt en chocolademunt voor een kruidig tintje. De kerstomaatjes ‘Chocolate Cherry’ zijn om te snoepen. Logisch dat er ook een veldje winterwortelen te vinden is.
Dat men de verleidingen van de overige eetbare namen dient te weerstaan is vooral van belang bij het Chocolade vingerhoedskruid of Digitalis parviflora. Deze parmante sprookjesplant verspreidt zichzelf door de tuin en is zeer giftig, dus voorzichtigheid is geboden.

duizend tinten chocolade

Kortom, zo’n Sinterklaastuin trakteert ons op een zeer warm kleurschema. Duizend tinten chocolade, uitlopend naar rood, roze en oranje. Dit zou wel eens een zeer smaakvol beplantingsconcept kunnen zijn!

Voor de grote snoepers onder ons nog een aantal smulbare planten:
diverse Heuchera’s: ‘Binoch’, ‘Chocolate Ruffles’, ‘Cappuccino’ en ‘Marmelade’
Rodgersia pinnata ‘Chocolate Wings’
Rosa Caramella of barnsteengele Engelse roos
Rudbeckia hirta: ‘Cappuccino’, ‘Cherry Brandy’ en ‘Chocolate Orange’
Sedum ‘Chocolate’

Foto Sint: Martijn van den Dobbelsteen
Foto Eupatorium rugosum ‘Chocolate’: Lara de Graaf
* Sinterklaasliedje van Herman Broekhuizen

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Fijn dat je plezier beleeft aan al het mogelijke lekkers in de Sinterklaastuin Liedeke. We zouden zo weer een blog kunnen vullen met allerlei eetbare planten.

  2. Wat leuk de vele soorten eetbare bloemen. Ik kwam niet veel verder dan oostindische kers goudsbloem, vlier, madeliefje, salie
    Veel dank voor deze leuke blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top