skip to Main Content
Boeken Over Balkonieren
Boeken Over Balkonieren
Hangende Tomatenplant
De Balkonie In Oost
Hangende Tuinen Van Babylon
Frans Balkon
Boeken Over BalkonierenHangende TomatenplantDe Balkonie In OostHangende Tuinen Van BabylonFrans Balkon

balkonieren

De tijd is rijp voor het ‘balkonieren’. Een groen balkon is hip en happening. Wie droomt er niet van een moestuin op één hoog, van een stukje paradijs als verlengstuk van je minuscule eenkamerwoning?
Er bestaan genoeg boeken om je hiermee op weg te helpen.

boeken over balkonieren

Liedewij Loorbach geeft in haar boek ‘Boven in de stad’ concrete groentips voor je balkon. En dan zonder spruitjesgeur en tierelantijnen. Stella Faber beschrijft in ‘Mijn balkontuin’ haar balkon als onuitputtelijke bron van groente, fruit, bloemen en kruiden. Zij geniet bij uitstek van het oogsten.
Beide boeken geven een veelheid aan tips voor het zelf aan de slag gaan met je balkon. Liedewij Loorbach doet dit nuchter en pragmatisch. Stella Faber heeft eerder een romantische benadering en vult dit aan met recepten.

Jean Vanhoof schrijft vanuit een breder perspectief. Het is hem in ‘Groen in de hoogte’ te doen om ideeën voor een groenere stad. In zijn boek wijdt hij een hoofdstuk aan het balkonieren, met ‘ondersteboven’ als speciale verschijningsvorm. Topsy turvy gardening is een ludiek idee, overgewaaid uit de V.S. Je laat kersentomaatjesplanten ondersteboven uit een grondig opgehangen container groeien. Zo hebben ze geen steun nodig en ook geen last van grondschimmels. Maar helaas hangen er wel andere complicaties boven ons hoofd. Zoals een klap voor je kop van een zwabberende tomatenemmer. Maar ook dit valt op te lossen. Een balkonier is niet voor een gat te vangen.

een groen gat in de markt?

In Amsterdam heeft de gespecialiseerde balkonwinkel ‘De Balkonie’ intussen al twee vestigingen, een in West en een in Oost. Hier kun je alles kopen om je balkon om te toveren tot jouw hoogst persoonlijke groene oase.

een balkon als troost

Een balkon geeft niet alleen rust, maar ook troost. Koning Nebukadnezar probeerde het al met de hangende tuinen van Babylon. Zijn jonge vrouw Amytes, die verlangde naar de groene hellingen van haar thuisland, hoopte hij te troosten met de aanleg van deze adembenemende tuinen. Volgens de overlevering zouden deze paradijselijke terrastuinen hebben bestaan in het huidige Bagdad.

Wij beperken ons vooralsnog tot onze stadse balkonnetjes. En of het nou trendy is of niet, het blijft een groot goed, een paar vierkante meters groen in de stenen jungle van de grote stad.

boeken
Mijn balkontuin, vier seizoenen oogsten van een paar vierkante meter (2017) Stella Faber
Boven in de stad, groentips voor je balkon (2010) Liedewij Loorbach diverse boeken, iets omlaag scrollen voor ‘Boven in de stad’, de uitgave uit 2010
Balkonieren (2015) Liedewij Loorbach hetzelfde boek in een nieuw jasje met meer aandacht voor duurzaamheid
Groen in de hoogte, nieuwe ideeën voor een groenere stad (2013) Jean Vanhoof

winkel Amsterdam
de Balkonie, alles voor op je balkon

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Laatst vertelde ik aan Inge dat mijn schoonmoeder, toen ze haar geliefde tuin moest verlaten en in een appartement terecht kwam, als verjaarscadeau vroeg het boek ”mijn balkon, mijn tuin”. Als wij ooit ons huis zouden moeten verlaten en afscheid zouden nemen van onze tuin, ik door jullie meesterlijke tips zou weten welke boeken ik zou moeten aanschaffen.
    Als altijd een leuke blog waarvoor mijn dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top