skip to Main Content
Aquaponics
Aquaponics
Aquaponics

etagetuin met vissen

Je moet er maar opkomen: planten kweken op vissenpoep.
Het neemt in ieder geval minder ruimte in dan een reguliere moestuin. En het is een stuk innovatiever dan de vierkante metertuin. Bovendien kun je verbouwen in stellages. Zo kun je meerdere lagen boven op elkaar stapelen. Het sluit helemaal aan bij verticaal tuinieren en stedelijke landbouw.

Volgens Mediamatic aan de Dijkgracht in Amsterdam is AQUAPONICS dé manier op duurzaam voedsel te produceren in de stad, omdat het nauwelijks ruimte inneemt. Het is milieuvriendelijk omdat het water niet verschoond hoeft te worden, en de vissenpoep maakt chemische meststoffen overbodig.
Heel kort door de bocht is dit hoe het werkt: aquaponics maakt gebruik van micro-organismen om de poep van vissen om te zetten in voedingsstoffen voor planten. De planten filteren op hun beurt het water voor de vissen. Deze ingenieuze kringloop vraagt wel om de nodige menselijke aandacht.

Bij Mediamatic (centrum voor kunst en nieuwe technologie) kun je workshops volgen over aquaponics. Een aquaponicssysteem bestaat uit een vissentank en een groeibed. In het groeibed leven planten op een laag hydrokorrels. Dit bed staat in verbinding met water uit de vissentank. Al met al duurt het een tijdje voordat het geheel in balans is. Je moet het goed in de gaten houden, en zonodig bijsturen.

Zo vraagt deze vorm van stadslandbouw net zoveel liefde en toewijding als een ouderwetse moestuin, maar beduidend minder ruimte. En die zal in de steden van de toekomst alleen maar schaarser en kostbaarder worden.

De methode zelf is al eeuwenoud. De Azteken gebruikten het in hun chinampa’s in hun drijvende tuinen. In het huidige Mexico grijpt men tegenwoordig ook weer terug naar dergelijke methodes. In China, Thailand en Indonesië kwam viskweek altijd al voor in de rijstvelden.
We zijn nooit te oud om te leren. Het is waarschijnlijk een kwestie van uitproberen, of van even oefenen bij Mediamatic…

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top