Who’s Afraid of…
….Yellow. Geel, dé modekleur voor 2018, zo las ik recentelijk. Een link naar gebruik van deze kleur in de tuin is dan snel gelegd. Maar de ‘tuinmode’ volgt zo haar eigen ritme qua trends. Hier wordt geel namelijk te pas en te onpas uitgesloten van deelname.
De basis
De garderobe aan planten in een tuin verandert veelal minder snel dan in de kledingkast. Een goed ontworpen tuin heeft weinig last van trends. Je vervangt her en der eens een plant en mogelijk zijn de meubels en accessoires in de loop der tijd aan opfrissing toe. Maar de basis staat als een huis. En bij die basis hoort ook geel als je het mij vraagt.
Golden oldie
Toch is een van de hardnekkigste tuintrends die ik me herinner uit de jaren negentig: tuinplanten in het kleurenschema van paarse, roze en blauwtinten waarin geel niet getolereerd wordt. Dit koele en eentonige palet heeft nog niet iedereen achter zich gelaten. Ton sur ton kan zeker mooi in balans zijn, maar voor een sprankelend geheel is meer nodig. En lieve tuinierders, er is zo veel meer! Je hoeft geel niet meteen tot lievelingskleur te bombarderen, maar denk ook eens aan de kleurencombinaties die je hier naar eigen smaak mee kunt maken. Voor mij is een leven zonder Rudbeckia’s, Achillea’s en Euphorbia’s inmiddels niet meer voor te stellen. En wat te denken van een winterakoniet-, narcis-, speenkruid- of bosanemoonloos voorjaar? Hoe komt een mens de winter door zonder de gele toverhazelaar? Ga zo maar door…
Geel in het zonnetje
Voor mij zijn tuinklanten die geen geel in de tuin willen dan ook uitdagers. Er komt een propaganda machine bij me in werking. “Een klein toefje geel kan een kleurenschema al veel goed doen” hoor ik mezelf zeggen. Ook de subtiele tinten van Epimedium, Alchemilla, Verbascum of Phlomis breng ik onder de aandacht, ze kunnen wonderen doen! En wist je al dat een doorgeschoten pastinaakplant prachtige geelgroene wolken produceert? Smokkelen met bloemen met een geel hart, zoals gele kamille, Anemonen en Echinacea’s kan ook uitkomst bieden. En oranje tinten tegen het geel aan halen de tuinbezitter soms net over de streep voor een kleurenpallet met meer warmte en diepgang. Bovendien is geel gewoon een zonnige kleur waarvoor bijen een voorkeur schijnen te hebben.
Not Afraid
Voor degenen die nog een stapje verder durven te gaan kunnen de spetterende kleurencombinaties van Christopher Lloyd van Great Dixter de nodige inspiratie bieden. Hij bracht hiermee een shockgolf teweeg in zijn tuinminnende thuisland. Een typical Engels filmpje uit 1996
bos&bongers roepen bij deze iedereen op om vanaf modejaar 2018 de kleur geel ook in de tuin een warm hart toe te dragen!




Het effect van beplanting met en zonder geel
Enkele waardevolle geelbloeiende planten:
(half)Schaduw:
Epimedium x perralchicum ‘Frohnleiten’, elfenbloem (semi wintergroen)
Euphorbia amygdaloides var. Robbiae, wolfsmelk (wintergroen)
Kirengeshoma palmata, Japanse wasbloem
Ligularia przewalskii, tongkruiskruid (bijenplant)
Zon:
Achillea filipendulina ‘Gold Plate’, duizendblad (bijenplant)
Alchemilla mollis, vrouwenmantel
Clematis Bill MacKenzie, bosrank (klimplant)
Euphorbia x martinii, wolfsmelk (wintergroen)
Foeniculum vulgare ‘Giant Bronze’, venkel
Phlomis russeliana, brandkruid (semi wintergroen)
Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’, zonnehoed
Verbascum nigrum, toorts (bijenplant)
Wat is dat toch weer een leuke blog. Ik geloof Ria dat je er afgelopen zaterdag in de nieuwe behuizing mee bezig was. En Inge vast ook. Ik ga in onze tuin eens kijken hoeveel geel er in prijkt.
Veel liefs voor je twee,
Liedeke Croockewit