skip to Main Content
Ontmoeting Met De Keizerskroon In De Keukenhof
Ontmoeting Met De Keizerskroon In De Keukenhof
ontmoeting met de Keizerskroon
Fritillaria Meleagris - Kievitsbloem
kievitsbloem zoals afgebeeld in 'Wilde Planten'
Fritillaria Meleagris - Kievitsbloem
Fritillaria Persica 'Ivory Bells'
Fritillaria Persica
Fritillaria persica
Ontmoeting Met De Keizerskroon In De KeukenhofFritillaria Meleagris - KievitsbloemFritillaria Meleagris - KievitsbloemFritillaria Persica 'Ivory Bells'Fritillaria Persica

van de kievit en de keizer

Wat hebben de kievit en de keizer met elkaar gemeen?
Ze behoren beide tot het geslacht van de Fritillaria.

Fritillaria imperialis, de keizerskroon, is een opzichtige plant. Ze doet haar naam eer aan.
Het is zo’n plant met toeters en bellen in geel en oranje. Een zee van Fritillaria in de Keukenhof is zoiets als Carnaval in Rio.
Een grasland met hier en daar een kievitsbloemFritillaria meleagris – heeft meer weg van een Bach cantate. De kievitsbloem is teer, subtiel en bescheiden. Tegelijkertijd is het een wonder van schoonheid met haar raadselachtige blokjespatroon in wit en paars. De gespikkelde bloem heeft iets van een kievitsei.

de eerste kennismaking

De eerste keer dat ik oog in oog stond met de Keizerskroon was in de Keukenhof. Ik zal een jaar of vijf geweest zijn. Je kunt op de foto zien dat ik behoorlijk onder de indruk was. En terecht. Dit was nog eens iets anders dan een madeliefje.

favoriete keizerskroon

Mijn huidige favoriet is de Fritillaria persica. Deze Perzische keizerskroon is zowel indrukwekkend als subtiel met auberginekleurige klokken. Minstens zo mooi, bloeit Fritillaria persica ‘Ivory Bells’ met groen-witte bloemen.

afkomst en nut

De kievitsbloem is inheems. Heel sporadisch kun je dit zeldzame bolgewas nog vinden in natuurlijke graslanden en veenweidegebied. De keizerskroon komt in het wild voor van Noord-Iran tot in Afghanistan en Pakistan. De plant werd in de zestiende eeuw vanuit Turkije in Europa geïntroduceerd en wordt nog altijd gekweekt.

De bloem van de keizerskroon zou ideaal zijn om mollen af te schrikken. De geur heeft iets van pittige oksellucht en komt overeen met de geur die de vos verspreidt.

bos&bongers voorjaarstip

Wil je de Perzische keizerskroon in eigen persoon ontmoeten? In april en mei is deze in vol ornaat te bewonderen in de tuin van het Rijksmuseum.

aanplant

Om in je eigen tuin van keizerskronen te genieten, plant je bollen in het najaar. Ze staan graag in de volle zon. Kievitsbloemen staan liever iets vochtiger en vinden halfschaduw ook aangenaam.
Voor muziekliefhebbers bestaan er ook Fritillaria ‘Beethoven’, Fritillaria ‘Chopin’ en Fritillaria ‘Vivaldi’. Daarmee kun je een indrukwekkend feestje bouwen in je tuin.

Bloembollen o.a. verkrijgbaar bij H.M. Meeuwissen, bloembollenkweker in Voorhout of bij Nijssen in Heemstede.

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top