skip to Main Content
Tulpen Tuin Rijksmuseum
Tulpen Tuin Rijksmuseum
Psychedelische Tulpen
Tulpen Palepai, Jennifer Tee
Honderd-duizend Tulpenblaadjes
Tulpen Tuin RijksmuseumPsychedelische TulpenTulpen Palepai, Jennifer TeeHonderd-duizend Tulpenblaadjes

tulipomania

Een tulp is een tulp is een tulp.
Aan het begin van de zeventiende eeuw waren tulpen buitensporig populair. De handel in bloembollen, en dan vooral in tulpen, werd in deze periode een lucratieve onderneming. Op het hoogtepunt van deze zogenaamde ‘Tulpenmanie’, rond 1630, kostte een bijzondere tulpenbol evenveel als een heel grachtenpand. Met de huidige huizenmarkt valt dat niet meer te evenaren, maar toeristen zijn nog steeds dol op onze tulpen.

toerist in eigen stad

Als Amsterdammer ben ik soms even toerist in eigen stad. Dan vertrek ik met mijn fototoestel naar de tuin van het Rijksmuseum, om te zien wat daar te beleven valt. Op dit schouwspel was ik niet voorbereid. Zelfs als je niet van tulpen houdt, valt je mond er van open. Spectaculaire hoeveelheden tulpen in hallucinerende kleurencombinaties.
Tuinontwerper Sanne Horn liet zich inspireren door tulpen die voorkomen op schilderijen en objecten uit de collectie van het Rijksmuseum. Het hoogtepunt van de bloei is al voorbij, maar het spreekt nog steeds tot de verbeelding. Sterker nog, sommige tulpen krijgen juist nog meer zeggingskracht door het verval dat onherroepelijk inzet.

honderd-duizend blaadjes

Ook kunstenares Jennifer Tee heeft iets met tulpen. Maar vind maar eens woorden voor wat zij doet met tulpen: “decoratieve kunst op het raakvlak van graffiti en folklore”, of  “een collage van honderd-duizend tulpenblaadjes geïnspireerd op traditionele wandkleden uit Zuid-Sumatra”.
Hoe je het ook noemt, het is zinsbegoochelend. Vooral als je van dichtbij ziet hoe alle kleuren van het kunstwerk zijn opgebouwd uit tere gedroogde tulpenblaadjes.
Haar werk valt op dit moment te bewonderen in het Rijksmuseum en zal vanaf 2018 in de entreehal van de metro van Amsterdam Centraal Station te zien zijn. De honderd-duizend tulpenblaadjes blijken wel aan verbleking onderhevig. Daarom komt in de hal van de metro een gedigitaliseerde variant van het kunstwerk. Alle honderd-duizend tulpenblaadjes zijn zorgvuldig gereproduceerd.

in de ban van de tulp

Zo raakte ik toch even in de ban van de tulp.
Inmiddels ben ik weer tot bezinning gekomen. Nu houd ik gewoon weer van de schermbloemen van wilde peen en vergaap ik mij aan hoornbloempjes langs de kant van de weg.
Waarover later meer… in het kader van het thema ‘bermjuweeltjes’.

meer weten?

Tulip Palepai van kunstenares Jennifer Tee

kunstwerk Tulip Palepai, navigating the river of the world

tulpen in de tuin van het Rijksmuseum

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Albertine, het is inderdaad fascinerend dat het kan. Ze hebben uitvoerig onderzoek gedaan naar de houdbaarheid van de tulpenblaadjes en in welke mate ze verbleken. Heel knap hoe ze het voor elkaar hebben gekregen om alle tulpenblaadjes te drogen en te verwerken. In dit artikel over jennifer tee vind je nog meer informatie over de specifieke werkwijze. Het kunstwerk valt nog tot en met 21 mei in het Rijksmuseum te bewonderen.

  2. Interessant, Inge, alleen al dat iemand daar aan begint. maar hoe kan het , dat ze niet vergaan, alleen verbleken? ik ga zeker kijken in het Rijks.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top