Hollandse toppen en dalen
Wielrennen… door de een verguisd, de ander wil niet anders.
Zeker, op brullende fietsers die nergens voor wijken zit niemand te wachten. Maar wat maakt dat half Nederland tegenwoordig op de racefiets zit? Voor mij is het wel duidelijk.
De variatie aan voorbij razend Hollands landschap is een traktatie. De racefiets als fast green food leverancier. Onderweg verslind ik groene beelden en maak ik kiekjes in mijn hoofd. Tegelijkertijd sport ik. Snel en efficiënt, geheel conform de huidige tijd.
Gelukkig kan het ook anders. Bij zin in langzamer verteerbaar groen stap ik op mijn ‘vakantiefiets’.
Ik gun me zelfs de tijd om te fotograferen of een bankje te bezoeken. De buitenaardigheden komen al dieper binnen, ik neem het er van.
Voor het echte slow groen trek ik wandelschoenen aan. Nu is er zelfs tijd voor herkauwen van details. Fotoseries, geuren, kleuren en aanraken zijn de extraatjes die bij de wandeling geleverd worden.
Beperkte kilometers, intense inhalatie van de omgeving.
In de Toerklassieker Veenendaal-Veenendaal van 8 april 2017 zag ik alles samenkomen. Op en neer over de stuwwallen genoot ik ‘helemaal in het nu’ van losbarstend lentegroen en gevarieerde vergezichten.
Mijn racefiets werd door een blij mensch aangedreven. En daar kwamen herbelevingen van studie excursies, wandelingen en fietsvakanties uit het verleden nog eens bij. Dubbel genot.
Voor een ultiem gevarieerde landschapsbeleving kan ik dit gebied dan ook warm aanbevelen. Langzaam of snel, allemaal mogelijk.
Hotspots route Veenendaal-Veenendaal:
Landgoed Middachten
Dit landgoed ligt op de overgangsgradiënt van de hoog gelegen Veluwe naar de uiterwaarden. Naast het kasteel met tuinen staat Middachten bekend om zijn bronbossen met zeldzame flora. Bijzonder doordat het bos gevoed wordt met kalkrijk kwelwater van de Veluwe. Exact 10 jaar geleden hadden we hier een studie excursie voor het vak vegetatiekunde.
De Grebbeberg en de Blauwe Kamer
Vanaf het plateau op de Grebbeberg kijk je prachtig uit over natuurgebied de Blauwe Kamer. Een maximale beleving van de overgang van stuwwal naar uiterwaarden. De Blauwe Kamer is een dynamisch gebied, het water van de Nederrijn heeft er vrij spel. Een vogelparadijs waar ook Galloway runderen en Konikpaarden grazen. Tijdens onze excursie landschapsecologie in 2008 leerden we dat procesbeheer (nagenoeg niets doen) hier de boventoon voert.
De Blauwe Hel, Bennekomse Meent en Bennekomse hooilanden
In dit moeraslandschap is blauwgrasland en trilveenvegetatie (drijft op kwelwater uit de heuvelrug) te zien. Jarenlang hooilandbeheer (maaien en afvoeren) is de actieve tegenhanger van procesbeheer. Met dit patroonbeheer hebben de hooilanden hoge botanische waarden gekregen.
Deze voormalige tabaksplantage ligt in een markant sneeuwwaterdal op de zuidzijde van de Utrechtse Heuvelrug. De sporen van de laatste ijstijd zijn hier goed beleefbaar. Rond de tabaksschuur leven grote grazers en vele ander dier- en plantensoorten.
Deze Landelijke Fietsroute (LF) wordt terecht omschreven als een ‘staalkaart van Nederlandse landschappen’ want hij trekt dwars door Nederland van west naar oost (en andersom). De route heb ik in de zomer van 2008 gefietst.
Dank Quiriene. We houden het in gedachten. Overigens is Ria de echte doorgewinterde fietser. Ik waag me niet aan dergelijke afstanden, maar leg wel behoorlijk wat kilometers af op mijn bakfiets..
Prachtige tour door krachtige vrouwen! jammer dat jullie niet even zijn doorgefietst van de Middachter bronbossen de uiterwaarden in. Dan had je bij mij een opkikkertje gekregen aan de IJssel. groetjes, Quiriene