skip to Main Content
Lavandula Angustifolia
Lavandula Angustifolia
Lathyrus Odoratus
Lathyrus-moestuin
De Geur Van Hooi
Een Potje Thee
Lindebloesem
Ook Heerlijk In Huis: Siererwt Met Vrouwenmantel
Lavandula AngustifoliaLathyrus OdoratusLathyrus-moestuinDe Geur Van HooiEen Potje TheeLindebloesemOok Heerlijk In Huis: Siererwt Met Vrouwenmantel

reuk, de poortwachter van ons brein

Onderweg naar de boerderijwinkel in Reek overvalt me een gevoel van weemoed en verlangen. Ik krijg er weke knieën van. Dan realiseer ik me dat ik langs bloeiende lindenbomen fiets. Ik word bedwelmd door de geur van lindebloesems. Marcel Proust heeft patent op dit fenomeen. Hij realiseerde zich dat hij door de geur van madeleintjes en lindebloesemthee werd teruggeslingerd naar de tijd die hij als jongen doorbracht in Combray bij zijn tante Léonie. Hij voelde zich terstond gelukkig. Ook al duurde het maar even..

de associatieve kracht van geur

Reuk zit samen met slaap, hartslag en ademhaling in ons reptielenbrein. Het valt onder onze primaire instincten. Ons reukvermogen is een belangrijke raadgever. Bovendien roept het sterke associaties en emoties op. Geur kan je in een bepaalde stemming brengen.

de geur van gemaaid gras
Onlangs snuffelde ik in een kledingwinkel aan een Italiaans parfum namens ‘Fieno’. In één klap voelde ik zomerse zorgeloosheid, een gevoel van verstand op nul, blik op oneindig. Ik hoorde krekels, ik voelde de warmte van de zon, een lichte kriebel in mijn nek. Fieno betekent hooi of vers gemaaid gras. Ik heb het luchtje niet aangeschaft, maar ik kan nergens anders meer aan denken. Dit kortstondige gevoel is dus te koop…

de geur van lavendel
Niemand is ongevoelig voor de geur van lavendel, mits het niet synthetisch is. Dan kan het wat kitscherig worden. Bij de geur van lavendel lig je binnen no-time languit in een lavendelveld in de Provence. Je eet een abrikoos geplukt uit de aangrenzende boomgaard en je weet dat deze zomer nooit voorbij zal gaan.

wat Lathyrus odoratus kan oproepen

Sinds kort plant ik in het vroege voorjaar Lathyrus odoratus (geurende siererwt) in mijn tuin. Mijn 94-jarige schoonvader wordt door de geur van de bloeiende Lathyrus herinnerd aan een bepaalde periode in zijn leven. Het is 1946, hij is op dat moment zo’n 20 jaar oud. Hij is net gaan studeren in Delft. Hij ontwikkelt van de ene op de andere dag een acute vorm van jeugdpolio. Na een penibel en langdurig ziekbed – de artsen vrezen het ergste – begint hij langzaam te herstellen van zijn verlamming. Na maanden aan bed te zijn gekluisterd lukt het om weer te bewegen. Iedere dag oefent hij door een stukje verder te kruipen door de bollenvelden. De tuin van zijn moeder grenst direct aan die bollenvelden. Wanneer hij door het gat in de heg kruipt, strijkt hij langs de rankende scheuten van de Lathyrus en ruikt hij de specifieke geur van deze plant. Voor hem is Lathyrus odoratus de geur van hoop.

Zo krijgt ook voor mij deze plant betekenis. Pas sinds ik deze anekdote ken, neem ik de Lathyrus odoratus bewust waar. En ik moet toegeven: de geur is onvergelijkbaar.

Volkskrant artikel ‘De geur van vroeger’

Lathyrus odoratus zelf opkweken uit zaad

wat Ria eerder schreef over Lindebloesems

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Dank voor het meebeleven.
    Het blauw van de lavendel doet me erg denken aan mijn tuin nu, vol camassia.
    Groetjes Nettie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top