rapen en plukken
Een middagje ‘wildplukken’ is hip, en volgens sommigen omstreden. Trouw kopte onlangs ‘Wildplukken is razend populair en eigenlijk verboden’.
Wat mij betreft met de nadruk op eigenlijk. Meld je vandaag nog aan. Onder begeleiding van een doorgewinterde plukker leer je hoe je allerhande eetbaars in de natuur kunt vinden en verzamelen. Denk aan paddestoelen, bessen en noten. Daarnaast zijn er ook talloze inheemse planten zoals daslook en zevenblad, waar je een smakelijke soep of pesto van kunt brouwen.
Agnès Varda over voedsel verzamelen
Een van mijn dierbaarste jeugdherinneringen is met de hele familie bosbessen plukken. Sommige ervaringen zijn leerzaam en onvergetelijk. Ik leerde ooit van de Franse filmmaakster Agnès Varda de woorden ‘glaner’ en ‘grapiler’: rapen en plukken. In haar documentaire “Les glaneurs et la glaneuse” verdiept zij zich in deze fenomenen. Het zijn bezigheden die zo oud zijn als de weg naar Rome. Maar de moderne stadsmens komt er nog maar zelden aan toe. Kortom je kunt gaan rapen en plukken, maar je kunt ook overwegen om thuis te blijven en deze documentaire te kijken.
Agnes Varda raakte verzeild in het thema voedsel verzamelen en gaat op zoek naar mensen die op deze manier hun eten vergaren. Er bestaat een wet dat je na de oogst wat nog op het veld ligt mag rapen. Op zoek naar sprokkelaars die leven van weggegooid of afgekeurd voedsel, stuit Agnès Varda op de meest opmerkelijke figuren. Zo filmt zij niet alleen armlastige aardappelrapers en inventieve druivenplukkers, maar ook een Franse chefkok die op deze manier zijn eigen fruit en kruiden verzamelt.
De Arenleesters van Millet
De filmtitel refereert aan het olieverfdoek ‘Les glaneuses’ (‘Arenleesters’) uit 1857 van Jean-François Millet; Varda zelf – met de camera in de hand – is de glaneuse. Zij verzamelt beelden en momenten. Met recht won Varda destijds de prijs voor beste Europese Documentaire (Cannes, 2000). Het is een tegelijk speels en overtuigend manifest tegen verspilling.
Na het zien van deze documentaire besef je meer dan ooit dat voedsel een goed is om zorgvuldig mee om te gaan. Door thuis minder te verkwisten en in het algemeen overschotten slim te benutten zetten we alvast een stap in de goede richting. En als je gaat plukken, laat dan genoeg over voor de anderen.
fragmenten documentaire
alvast wat korte beelden uit ‘Les Glaneurs et la Glaneuse’
zin om zelf te gaan plukken?
wildplukken in Nederland
aan de slag met de oogst
recept voor soep van zelf geraapte tamme kastanjes
Dit bericht heeft 0 reacties