Houtvorsters
In de wereld van bos&bongers komen de nodige houtvuurtjes voor. Wij warmen ons graag aan de meest uiteenlopende houtkachels bij familie en vrienden. En zelf leggen we ook menig houtblokje op het vuur. Maar we houden ook van bomen, en van een schone en gezonde leefwereld*.
De man en het hout
Dat wij hierin nog wel wat kunnen leren blijkt uit het Noorse boek ‘De man en het hout’ van Lars Mytting. De Scandinavische landen zijn sinds jaar en dag afhankelijk van hun bossen en de warmte die deze hen geven. De kennis en ervaring van deze houtgrootmachten heeft zich enorm ontwikkeld en ze nemen hun bomen en hun leefomgeving serieus. Schoner en efficiënter stoken, natuurlijk evenwicht in bossen behouden en plezier en voldoening in het buitenwerk zijn belangrijke topics. Ook valt er te lezen over de bijltjes waarmee goed gehakt kan worden.
Versimpeld gezegd wordt de CO2 uitstoot bij efficiënt stoken en juist bosbeheer met voldoende aanplant volgens Mytting ruimschoots gecompenseerd. Als de natuurwaarden in een bos daarnaast goed bewaakt en bevorderd worden is er volgens hem geen reden om het stoken van hout te verbieden.
Nagenoeg alle houthak-, houtvuur- en natuur liefhebbers die wij kennen hebben deze ‘houtbijbel’ wel gelezen. Het boek is een succes. Hoewel het boek voornamelijk op de Scandinavische situatie in gaat zijn we benieuwd naar de ervaringen van de Nederlandse lezers (m/v). We stelden hen de volgende vragen:
wat is je het meest bijgebleven uit het boek ?
“Dat je het karakter van een man kan herkennen aan zijn houtstapel. Dus de manier van stapelen zegt iets over je” – Gerrit Knop, Terschelling. Kaptein en cursist voor Europees zaagbewijs motorzaagonderhoud en korten van hout (ECC 1).
“Dat je hout direct na het vellen moet kloven en te drogen moet leggen” – Robert-Jan Prins, Amsterdam. Natuurbeheerder en molenaar.
“De eenvoud van, en de passie voor hout is bijzonder gezond voor de mens” – Sandra Knop, Terschelling. Leerling boswachter.
“Dat het kappen en kloven in het voorjaar slim is omdat de luchtvochtigheid lager is en het vochtgehalte van de boom dan lager. De sapstroom komt pas een paar weken voordat de bladeren weer komen op volle gang (in mei). De Fiskars kloofbijl X27 is een feest om mee te kloven”. – Harm Croockewit, Amsterdam. Tandarts en de houtklover in het filmpje.
“Het stoken van een houtkachel is meer dan je huis verwarmen, het is een complete levensstijl. Natuur, techniek, inspanning en als beloning een lekker warm huis!” – Henk Bos, Haarlem. Meet- en regeltechnicus.
ben je zelf iets gaan veranderen/heb je tips of ideeën overgenomen n.a.v. van het boek?
“Ben heel erg gaan letten op houtstapels. Ben anders gaan stapelen en kloven om te ontdekken hoe het hout het beste droogt. En alle hout is goed, als het maar goed droog is” – Gerrit Knop
“Na het lezen van het boek ben ik de Zwitserse stookmethode gaan gebruiken. Werkt prachtig!“- Sandra Knop
“Hoe droger het hout is hoe beter het is voor het stoken. Houtverkopers in Zweden krijgen een boete als het vochtgehalte boven de 25% is. De vochtigheidsgraad van het gekloofde hout meten en pas stoken als dit rond de 20% is. Stihl heeft een simpel metertje van rond de 10 euro”. – Harm Croockewit
“Ik ben ook de ‘Zwitserse methode’ gaan toepassen bij het aansteken van de kachel: eerst een laag hout op de bodem en daarop een klein vuurtje maken. De kachel is sneller op temperatuur en rookt minder.
En, na het breken van de steel van mijn ‘klassieke’ kloofbijl van 3 kg, nu een Fiskars X25 gekocht. Wat een genot!” – Henk Bos
De vrouw en het hout
Volgens Maarten ’t Hart (VPRO boekbespreking) missen vrouwen het vermogen om een vuur gaande te houden. Ze verzaken door het vuur niet regelmatig van vers hout te voorzien. Laten Inge en ik nu uit ander hout gesneden zijn. Met regelmaat houden wij de houtkachel warm, we genieten er tenslotte zelf van. Wij kennen meerdere vrouwen die dit doen. En sommigen zagen ook nog bomen om.
Bij het noeste houtzaagwerk assisteren wij graag. Samen buitenwerken aan onderhoud van geboomte en het vergaren van een puike houtvoorraad geeft veel voldoening. De verantwoordelijke taak van de houtvorsters (m/v) met motorzaag en kloofbijl wordt daarbij zeer gewaardeerd.
Ter inspiratie nog enkele initiatieven die bijdragen aan een circulaire economie, waarbij hout en bomen een nieuw leven krijgen: Nederlands hout, Stadshout, Bomenmakelaar
En voor liefhebbers van cijfertjes: Hout voor energie in Nederland in 2016
Dit bericht heeft 0 reacties