skip to Main Content
Wat Een Grote Boom
Wat Een Grote Boom
Quercus Robur
Bomen Langs De Rivier
Vleugelnootboom In Tuin Van Rijksmuseum
Mensen En Bomen
Winterse Boom
Kerstboom
Lindeboom In Den Haag
Wat Een Grote BoomQuercus RoburBomen Langs De RivierVleugelnootboom In Tuin Van RijksmuseumMensen En BomenWinterse BoomKerstboomLindeboom In Den Haag

Bomen over bomen

Vanuit het niets bevind ik me plotseling midden in een oerbos. Overal waar ik kijk zijn oude stronken en donkere bomen. Het is het type bos waar je in kunt verdwalen. Heel in de verte klinkt muziek. Het lijkt wel ‘Nature Boy’ van Nat King Cole. Dat stelt me iets gerust.

de suggestie van een bos

Nietsvermoedend was ik de tentoonstellingsruimte ingelopen. Vijf minuten geleden liep ik nog in de druilerige regen op de Keizersgracht en dacht “ik loop even naar binnen bij het Foam”, het Fotografiemuseum in Amsterdam. Ik zie nog steeds geen hand voor ogen. Gelukkig staat er een bankje waar ik kan gaan zitten. Waar ben ik beland? Ik ben de wereld binnengestapt van Broersen & Lukács. Zij willen inzichtelijk maken hoe de mens zich tot de natuur verhoudt.

Ik word omgeven door een virtuele reconstructie van het woud van Białowieża – het laatste, bedreigde oerbos van Europa -. Het is betoverend en ontluisterend tegelijk. Ik ben geïntrigeerd, maar vooral ook opgelucht als ik weer buiten sta.

een tastbaar bos

Geef mij maar een echt bos. Een bos waar het ruikt naar bladeren, en waar je tegen een boomstam kunt leunen en waar je kunt bukken om iets op te rapen. Een bos waar tastbare bomen staan. Wat is toch die aantrekkingskracht van bomen? Al sinds mensenheugenis kennen we betekenis toe aan bomen. Ze staan symbool voor kracht en onverzettelijkheid. Ze bieden beschutting. Ze fungeren als ijkpunten in het landschap en ze symboliseren het verstrijken van de tijd. In de volkscultuur bieden ze onderdak aan goden en mythologische wezens.

Rond deze tijd van het jaar zitten hele volksstammen rond een rijkversierde spar. Het zou interessant zijn om in deze periode ook eens stil te staan bij onze verhouding tot de boom. En dan niet alleen tot deze helverlichte variant, maar tot bomen in het algemeen. Hoe verhouden wij ons tot bomen en hoe verhouden bomen zich tot elkaar.

het verborgen leven van bomen

Dan begeef ik me al snel op het terrein van Peter Wohlleben met zijn boek ‘Het verborgen leven van bomen’. Wohlleben is een voormalig houtvester en intussen heeft hij als bewuste boswachter een bestseller geschreven over het leven van bomen. Het is een inspirerend boek. Hij vertelt zaken die al langer bekend zijn, maar nooit in begrijpelijke taal uiteen zijn gezet. Wohlleben vertelt hoe bomen onderling communiceren via geurboodschappen en via ondergrondse frequenties in de wereld van het wood-wide-web. Hij legt uit hoe bomen een symbiose aan kunnen gaan met zwammen en schimmels. Daarnaast maakt hij aannemelijk dat bomen voor elkaar zorgen en gebruik maken van overlevingsstrategieën. Hij toont hoe een dode boomstam onontbeerlijk is voor de kringloop van het bos. Kortom hij doet een pleidooi voor ecologisch beheer. Hij laat je reflecteren op onze samenleving door de parallellen die hij trekt tussen bomen en mensen. Je zult na dit boek in ieder geval op een andere manier naar bomen kijken. Zit je nog verlegen om ideeën voor een mooi kerstcadeau? Dit is zeker een goede optie. Er bestaat ook een rijk geïllustreerde uitgave, met foto’s van bomen en bossen over de hele wereld.
Of geef een koe een boom via Stichting Waarde. Dat is pas een heuse kerstgedachte..

meer weten?

tentoonstelling Point Cloud, Old Growth  Foam, Fotografiemuseum Amsterdam, 23 november 2018 – 10 februari 2019

recensie over ‘Het verborgen leven van bomen’ van Peter Wohlleben

bomen voor koeien

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top