skip to Main Content
Fluitekruid En Koolzaad In De Middelpolder
Fluitekruid En Koolzaad In De Middelpolder
Galium Odoratum, Lieve-vrouwe-bedstro Langs Het Bospad Even Boven Roccacaramanico
lieve-vrouwe-bedstro
Cyclamen Hederifolium - Cyclaampjes Langs Het Pad Naar Campo De Giove
cyclaampjes
Helianthemum Apenninum - Zonneroosje - Langs De Weg Naar Rivisondoli
zonneroosjes
Juffertje-in-het-groen Langs De Weg Naar Abateggio
juffertje-in-het-groen
Cerastium Arvense, Akkerhoornbloem In De Bocht Van De Zandvoortse Weg (Langenboom, Noord-Brabant)
Cerastium Tomentosum Nabij Roccacaramanico
hoornbloempjes
Fluitekruid En Koolzaad In De MiddelpolderGalium Odoratum, Lieve-vrouwe-bedstro Langs Het Bospad Even Boven RoccacaramanicoCyclamen Hederifolium - Cyclaampjes Langs Het Pad Naar Campo De GioveHelianthemum Apenninum - Zonneroosje - Langs De Weg Naar RivisondoliJuffertje-in-het-groen Langs De Weg Naar AbateggioCerastium Arvense, Akkerhoornbloem In De Bocht Van De Zandvoortse Weg (Langenboom, Noord-Brabant)Cerastium Tomentosum Nabij Roccacaramanico

bermjuweeltjes

Je zou ze bijna over het hoofd zien, de topstukken die je aantreft langs snelweg en fietspad. Ze staan er altijd. Maar ben je ook bereid om ze waar te nemen?

stilstaan en kijken

In andere streken ben je eerder geneigd om even te stoppen om te zien wat er groeit langs de kant van de weg. Nu leent een wandelpad in de Abruzzen in Italië zich beter tot stilstaan en bukken dan de gemiddelde provinciale weg in Nederland. Toch loont het in beide gevallen. De tijd nemen om te kijken loont altijd.

bermjuweeltjes in Nederland

Op de terugweg van een tuinproject zoef ik door de Middelpolder richting de Amstel. Vaart minderen kost even moeite. Ik dwing mezelf om af te stappen voor een nadere inspectie van de weelderige massa fluitekruid en koolzaad in de berm. Verderop langs het fietspad – ik nader intussen de bebouwde kom – ontwaar ik heermoes en hondsdraf. Je kunt deze planten ook als onkruid ervaren, maar zo in het strijklicht lijken het zeldzame cultivars, waarvoor ik onherroepelijk moet afstappen. Ik rem voor bermjuweeltjes.

bermjuweeltjes in Italië

Het bijzondere aan bermjuweeltjes in de heuvels van de Abruzzen is dat hier planten groeien waar we in Nederland voor naar een kwekerij moeten. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is groeien onder beukenbomen tapijten van lieve-vrouwe-bedstro, langs het bospad staan cyclamen en ereprijs. Rotspaadjes worden omzoomd door wolfsmelk en witte zonneroosjes. Heel nonchalant staat er plots een juffertje-in-het-groen of een dichtersnarcis voor je neus. Ik kan mijn geluk niet op.

hoornbloempjes

In de bocht van de zandweg van ons huisje in Brabant naar de buurman verderop staan hoornbloempjes. Ik weet precies waar ze staan en rem altijd even af. Ieder jaar staan ze er weer. Ik ken geen andere plek in Nederland waar ze staan. Ze houden in ieder geval van een zonnige plek en van zandige grond.
Naar aanleiding van de hoornbloempjes in de hogere regionen van het Majella Park in de Abruzzen ben ik nog iets beter gaan kijken naar de overeenkomsten en verschillen.
Ik ben er uit. Hier in Noord-Brabant groeit de zogenaamde akkerhoornbloem, de Cerastium arvense. In de zuidelijke Abruzzen groeit de Cerastium tomentosum, de viltige hoornbloem. Deze heeft iets hariger zilverachtig blad en is in Nederland slechts als tuinplant te koop. Maar beide soorten zijn onbetaalbaar.

Het zijn ten slotte bermjuweeltjes.

Welke wilde planten staan er nu langs de weg?

Welke planten tref je aan in het Majella Park in Italië ?

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top