skip to Main Content
Courgetteplant
Courgetteplant
Pompoen, Venkel En Courgette
Courgette-in-het-zuur
CourgetteplantPompoen, Venkel En CourgetteCourgette-in-het-zuur

vrucht des overvloeds

Mede-moestuinierders zullen dit herkennen. Zelf gekweekte ‘reserveplantjes’ laten sterven, ik kan het niet. Ieder jaar gebeurt het weer. De plantjes die eigenlijk ’te veel’ zijn laat ik toch uitgroeien tot courgettemachines van formaat. Met overproductie tot gevolg.

Ik heb er mee om leren gaan. Als de courgette soep, courgettespaghetti, gegrilde courgette en courgette muffins mijn neus uit komen draag ik deze groeimonsters nog steeds een warm hart toe.
Ik hou niet van verspilling. Dus stop ik ze in een pot. Soms in ‘t zoetzuur, zoals augurken.
Maar ook met citroensap en geleisuiker. Ik eet er jaarrond van. Op etentjes zie je mij niet verschijnen met een fles wijn, maar met een potje courgettejam. Veelal verwarrend voor de ontvanger, maar inmiddels bij de meesten bekend. Ook proberen?

Courgette jam:

  • 1000 gram geraspt courgettevlees: zonder de zaadlijsten (met een lepel er uit scheppen) en met schil. Ik gebruik hiervoor zelfs de uit de kluiten gewassen exemplaren….
  • 500 gram halfzoete geleisuiker
  • sap van 2 citroenen
  • sap van 1 sinaasappel
  • rasp van de (biologische)citroenen en/of sinaasappel (naar eigen smaak)
    Je kunt nog experimenteren met de verhoudingen en met bijvoorbeeld gember, appel, kaneel of …. vul maar in.

Breng alles tezamen al roerend aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten door koken. Daarna in brandschone potjes scheppen, dichtdraaien en 10 minuten omgekeerd (op de deksel) laten staan.
Vervolgens potjes omdraaien en laten afkoelen.

Courgette in het zoetzuur:

  • 1000 gram courgette in blokjes (met schil en zonder zaadlijsten)
  • 3 eetlepels zout
  • 2 (rode) uien in stukjes
  • 500 milliliter natuurazijn
  • 250 gram suiker (of meer als je van zoet houdt)
  • 1,5 eetlepel mosterdzaad
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 theelepels kurkuma (geelwortel)
  • 1 theelepel dillezaad
  • jeneverbessen
  • peperkorrels
    (kruiden en hoeveelheden kun je naar eigen smaak samenstellen, venkelzaad, korianderzaad, komijn en chilipepers zijn ook erg geschikt)

De courgetteblokjes mengen met ui en zout en een aantal uren laten staan. Daarna goed afspoelen met water en uit laten lekken in een vergiet.
Azijn, suiker en kruiden aan de kook brengen in een grote pan en een aantal minuten doorkoken. Courgette en ui toevoegen en weer ca. 5 minuten laten koken.
Mengsel zoals jam in potten doen, de courgette gaart nog na. Kan meteen gegeten worden, maar een aantal weken in laten trekken maakt het nog lekkerder.  Heerlijk door salades of bij een hartig hapje.

Smakelijk!

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Annet, dank voor je reactie en voor je moestuintips! Met basilicum is inderdaad ook heel lekker. Dan krijgt het een Italiaans tintje. En gaat de jam meer richting chutney. In Italiaanse recepten verwerken ze soms behalve citroenrasp en sinaasappelsap ook oregano, laurierblad en kaneel. Ook heerlijk, en net nog wat pittiger.

  2. Dank voor het leuke stukje en de recepten! Zeer herkenbaar die reserveplantjes. Dit jaar staan er 8 courgetteplanten in onze moestuin…. maar ja vorig jaar was er een plant na 2 courgettes te geven ineens overleden dus je weet maar nooit.
    Mijn gouden tip is vroeger oogsten. Hoe kleiner hoe lekkerder. Minicourgetjes met zelfs de bloem er nog aan zijn hartstikke hip en je hebt er veel meer nodig per maaltijd!
    Aanvulling op jullie recept: door de jam heb ik basilicum gedaan, heel lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top