skip to Main Content
Botanische Tuin Alpiene Planten
Botanische Tuin Alpiene Planten
Eryngium In De Tuin Van Piet Oudolf In Hummelo
Eryngium Kennemer Duinen
Dipsacus Kaardebol
Astrantia Major 'Shaggy'
Botanische Tuin Alpiene PlantenEryngium In De Tuin Van Piet Oudolf In HummeloEryngium Kennemer DuinenDipsacus KaardebolAstrantia Major 'Shaggy'

sterren met stekels

Op een koude heldere winterochtend treft mij het beeld van een eenzame kruisdistel. Hij staat in het zand aan de voet van de boulevard van Scheveningen. Planten die het volhouden onder barre omstandigheden dwingen respect af.

kruisdistel in de bergen

Deze dappere distel herinnert me onmiddelijk aan een groep kruisdistels in de alpiene plantentuin bij een berghut in de Oostenrijkse alpen. Ik moet voor de 80e verjaardag van een oom in Zuid-Duitsland zijn en kan dan onmogelijk de bergen links laten liggen. Tot mijn verbazing tref ik na een stevige bergwandeling een goed gedocumenteerde botanische tuin aan, gespecialiseerd in planten van de hogere regionen. Behalve de te verwachten rotsplanten, staat er ook Astrantia (Zeeuws knoopje) en Eryngium alpinum (alpenkruisdistel). Opmerkelijk aan de kruisdistel is het zilverkleurige blad. Je zou bijna denken dat een bloemist met een spuitbus is bezig geweest om zijn waar te up-graden. Maar het is gewoon moeder natuur die dit spektakel te bieden heeft.

overlevingsstrategie

Kruisdistel laat zich met zijn stekelige natuur niet makkelijk plukken. Maar blijft vervolgens wel lang mooi. De functie van stekels is over het algemeen bescherming. In de natuur geldt ten slotte ‘eten of gegeten worden’. En met weerbarstige stekels ben je al snel wat minder aantrekkelijk als versnapering voor deze of gene. Naast noodzakelijke bescherming kun je met ingenieuze stekels ook nog eens beter vocht vasthouden. Zo heeft iedere plant zijn of haar specifieke overlevingsstrategie.

kruisdistel dicht bij huis

De inheemse kruisdistel – Eryngium campestre – vind je op rivierduinen, zandige dijken, in kalkgraslanden en in de duinen. Bijvoorbeeld langs de zandige oevers van de Waal in de Ooijpolder, maar ook op veel plekken in het Noord-hollands duingebied.
Als je kruisdistel in je eigen tuin wilt toepassen is het vooral belangrijk dat de omstandigheden zonnig zijn. Qua grondsoort zijn ze niet al te kieskeurig, maar droog en kalkrijk wordt gewaardeerd. Niet verwonderlijk dat ze zich thuis voelen in de duinen en in rotsachtig gebied in de bergen.

nog meer stekelige types

Behalve kruisdistel kun je in Nederland ook kaardebol (Dipsacus fullonum), kale jonker (Cirsium palustre) of speerdistel (Cirsium vulgare) aantreffen. Stuk voor stuk stekelige types die heel charmant voor de dag kunnen komen. Ze grossieren in stekels en paarse tinten. Wij vinden ze leuk. Hommels, bijen en vlinders zijn er wild van.

De stervormige Astrantia heeft geen stekels en is sowieso een apart verhaal. Het Zeeuws knoopje is niet voor niets een klassieker. Daar komen we nog eens uitvoerig op terug.

brochure van de alpiene plantentuin bij de Vorderkaiserfeldenhütte:
brochure alpiene planten

Bij kwekerij de Hessenhof in Ede zijn verschillende soorten en cultivars van de kruisdistel verkrijgbaar.
kwekerij de Hessenhof

je kunt ook zelf kruisdistel zaaien
koop hiervoor zaden bij de Cruydthoeck

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top